Casper Reinders
Er zijn zo ontzettend veel dingen die leuk en bizar zijn waar je het bestaan niet van weet.

Zodra we binnen zijn begint Casper Reinders enthousiast te vertellen over de vele objecten die in zijn huis staan. Een opiumbed, een houten skelet uit Mexico, tatoeëer mesjes uit Oceanië en modelboten. Reinders verzamelt design klassiekers, fotografie, opgezette beesten, rariteiten en Papoea kunst en nog veel meer. Als het maar niet nieuw is, zegt hij over zijn verzameldrift.
Reinders heeft een aantal horecazaken, waaronder Jimmy Woo en Lion Noir, en richt deze ook grotendeels zelf in. Geheel volgens zijn eigen smaak. Hij let niet op wat in is, dat interesseert hem niet. Vaak worden de voorwerpen die hij gebruikt daarna populair en wordt zijn inrichting gekopieerd.
Het verzamelen kreeg hij mee van zijn moeder. Hij is opgevoed met moderne kunst in huis. Kunstenaars als Jan Sierhuis en Simon Vinkenoog kwamen bij hem thuis en in zijn slaapkamer hingen schilderijen van Rooskens en Wolvecamp. Met zijn moeder moest hij al op jonge leeftijd mee naar musea, toen al was hij ook geïnteresseerd in de waarde van de schilderijen. Hij kreeg steeds meer interesse in moderne kunst en het werd zijn eerste verzamel passie. Daarna ging hij oude en nieuwe objecten van de Aboriginals verzamelen, Chinese voorwerpen die gerelateerd waren aan opium gebruik en Japanse erotica. Zo verzamelt hij steeds iets nieuws. Hij weet van veel verschillende onderwerpen iets af maar vindt het saai om in een verzamelgebied heel goed te zijn.
Reinders houdt van het jagen op objecten en dat kan beter als je breed verzamelt. In iedere stad waar hij naar toe gaat is altijd wel iets waar hij naar op zoek kan gaan of waar hij tegen aanloopt. Zo liep hij in Mexico langs een drukkerij waar politieke posters werden gedrukt. Hij werd nieuwsgierig en ging uiteindelijk met een aantal posters naar buiten. Vaak staan de beste dingen niet in de winkel. Zo kocht hij in China de mooiste opiumbedden op een onverwachte plek in een afgelegen gebied.
Er is altijd wel iets wat hij wil hebben. Hij kan zijn geld maar een keer uitgeven daarom ruilt hij vaak. Als hij op een voorwerp is uitgekeken dan kan hij er ook weer afstand van doen. Of hij er financieel bij inschiet maakt hem dan niet zoveel uit. In deze wereld is het toch wat de gek er voor geeft. De objecten die hij koopt zijn vaak niet heel duur, bovendien kunnen objecten met weinig waarde ook heel interessant zijn. Voor hem hoeven de objecten niet in perfecte staat te zijn. Hij kan juist genieten van een versleten goed gebruikt object.
Reinders vindt het belangrijk dat hij echte authentieke objecten koopt. Het magische woord is patina. Door gebruik krijgt een object een gebruikspatina. Natuurlijk wordt dit ook nagemaakt maar door veel te zien kan je echt van namaak onderscheiden. Hij ergert zich aan de trend dat wat nu “cool” is door een bepaalde groep kritiekloos wordt gekocht. Vaak is het dan ook nog namaak en heeft het geen enkele waarde. Terwijl je met meer interesse en kennis voor hetzelfde geld een mooi origineel stuk kan kopen.
Hij heeft inmiddels zoveel ervaring dat hij soms meer kennis heeft over een object dan de handelaar. Dan begint zijn bloed sneller te stromen en wordt hij heel blij als hij het object voor een goeie prijs kan kopen. Volgens Reinders is verzamelen ook heel veel wachten. Het gewenste stuk is niet op de markt of nog te duur en dan moet je geduld hebben. Natuurlijk moet je daar ook mazzel mee hebben en op het juiste moment op de juiste plek zijn.
Hij koopt vooral bij handelaren. Ooit ging hij naar de veiling en kwam thuis met een enorme gnoe en niet met het object waar hij eigenlijk op had willen bieden. Internet gebruikt hij vooral om kennis te vergaren en veel verschillende objecten te bekijken Er zijn zo ontzettend veel dingen die leuk en bizar zijn waar je het bestaan niet van weet.
Op een plank tussen andere objecten staat een werpknots uit Fiji. Op de knots staan kleine streepjes die aangeven hoeveel vijanden ermee zijn gedood. Hij zou ooit wel meer van dit soort voorwerpen willen verzamelen uit Oceanië. Op de Tribal Art Fair zal hij zeker deze objecten kunnen vinden en het lijkt hem dan ook leuk om de beurs in oktober te bezoeken.