interview met Wim van de Waal die in 1959 bij de Asmat woonde en werkte. Hij schreef daarover een boek.

Joan Veldkamp

Van de Waal had zijn HBS diploma net op zak toen hij door het ‘Ministerie van Zaken Overzee’ werd geselecteerd om bestuursambtenaar te worden in Nederlands Nieuw-Guinea. De onbevangen twintiger kreeg in 1959 een korte opleiding in Hollandia en belandde uiteindelijk op de bestuurspost Pirimapun: een strookje land met een paar hutten en een primitieve landingsbaan in de Asmat, middenin Papoea territory.
Van de Waal werd teruggeworpen in het Stenen Tijdperk. De naaktlopende mannen en vrouwen, met gedraaide schelpen door de neuzen, kettingen van mensen botten en tatoeages, aten uitsluitend sago en vis en ze woonden samen in open, kale hutten waarin het vuur altijd brandde.

Van de Waal viel van de ene verbazing in de andere. Koppensnellen was nog aan de orde van de dag en het was een van zijn opdrachten om hieraan een einde te maken. Zijn boek ‘Een roeping, een taak!’ is een weerslag van het avontuur van zijn leven en een ode aan het Papoea volk in de Asmat waaraan hij prachtige herinneringen bewaart. Tijdens het zoom-interview vertelt Van de Waal over zijn eigen ervaringen en ook over de mysterieuze dood van de avonturier Michael Rockefeller die in de Asmat verdween tijdens een expeditie.

Een roeping, een taak!
Bestuursambtenaar in Nieuw-Guinea, 1959-1962
Door Wim van de Waal
Hardcover, 2018, 220 blz., ca. 200 ill. in kleur
ISBN 978-90-5997-265-0
meer informatie in deze video
Bestel hier het boek