Vrijdag 26 oktober 15.30 – 18.00

Aanmelden verplicht info@gallery-lemaire.com

Entree, een welkomst drankje, een rondleiding over de beurs en de mogelijkheid tot het volgen van lezingen over het verzamelen van tribal art en waarzeggerij in Afrika.

Wil je kennis maken met tribal art, objecten zoals schilden, beelden, gebruiksvoorwerpen en sieraden dan is een bezoek aan de Tribal Art Fair in Amsterdam echt iets voor jou. Op deze vrijdagmiddag is een speciaal programma samengesteld voor iedereen die meer wilt weten over Tribal art.

Wat is de Tribal Art Fair precies?

Op 26, 27 en 28 oktober vindt, nu voor de 16de keer, de Tribal Art Fair plaats in De Duif in het centrum van Amsterdam. Tijdens de beurs zullen er twintig galeries uit binnen- en buitenland tribale objecten uit Afrika, Oceanië en Azië tentoonstellen. Het aanbod varieert van voorwerpen waar verzamelaars een moord voor zouden willen doen, tot fraai vormgegeven stukken die in een designhuis niet misstaan. Wie een bezoek brengt aan de Tribal Art Fair kan zich laten verrassen door tal van intrigerende voorwerpen, waarover de exposanten graag uitleg geven.

Hoe ziet het programma eruit?

Er een lezing over objecten voor waarzeggerij in Afrika, een lezing die gaat over het verzamelen van tribal art en een rondleiding met als thema “Sweet sixteen” over transitie rituelen.
Je kan je aanmelden voor een of meerdere lezingen of de rondleding, je kan daarbij telkens uit twee tijden kiezen.

15.30 – 15.50 Objecten voor waarzeggerij, Gi Mateusen
15.55– 16. 10 Rondleiding Sweet Sixteen
16.15 – 16.35 Verzamelen van tribal art, Koos van Brakel

16,40 – 17. 00 Objecten voor waarzeggerij, Gi Mateusen
17.05– 17.20 Rondleiding Sweet Sixteen
17.25 – 17. 45 Verzamelen van tribal art, Koos van Brakel

Objecten voor waarzeggerij in Afrika
Gi Mateusen, presentator, journalist en producent voor TV
Het onverklaarbare verklaren, het onvoorspelbare voorspellen.
Het is van alle tijden en culturen. In het westen zijn het horoscopen, handlezers, kaartleggers. Misschien nog meer dan in het westen is men in bepaalde landen in Afrika gevoelig voor de grote onbekende krachten van de natuur. Orakels kunnen inzicht geven in de bedreigende onzekerheid.
De wrijforakels bij de Luba en Kuba in Congo geven via de waarzegger uitsluitsel over oorzaken van tegenspoed of wijzen de schuldige aan bij een misdrijf.
Tot de verbeelding sprekend is het muizenorakel bij de Akan volkeren in Ivoorkust.
In een orakeldoos worden muizen opgesloten en die zullen een aantal stokjes door elkaar gooien De waarzegger weet de betekenis te ontleden. In de lezing worden deze voorwerpen getoond en zo mogelijk ook gedemonstreerd.


Orakels van de Luba, DRCongo

Het verzamelen van tribal art
Koos van Brakel, voormalig hoofd collectie van het Tropenmuseum, Amsterdam en het nationaal museum van wereldculturen
Vanuit zijn achtergrond zal Koos van Brakel vertellen over het verschil tussen verzamelen door een museum en een privé verzamelaar. Hij zal voorbeelden geven van enkele objecten die door het Tropenmuseum zijn aangekocht en waarom.
Een verzameling bouw je geleidelijk op en hieraan gaat meestal veel research aan vooraf. Van daaruit worden beslissingen genomen want je kunt niet alles verzamelen. Een collectie hoeft niet te bestaan uit topstukken, de schoonheid van een object kan ook zitten in de betekenis van een object, het materiaal of de vorm.

Rondleidingen sweet sixteen
Marianne Poort
De ‘coming of age’ vieringen Quinceaneras en Super Sweet Sixteen zijn inspiratiebron voor de rondleidingen op deze 16de editie van de internationale Tribal Art Fair Amsterdam. Aan de hand van objecten op de beurs worden diverse rites de passages nader beschouwt. Initiatierituelen van kind naar volwassene, rondom het huwelijk, bij het toetreding tot een geheim genootschap. We zien objecten zoals een Zulu love letter, een kralenwerk gemaakt door een aanbidster, een hoofdband van de Ndbele welke de tranen van een moeder voorstellen nadat haar zoon het huis uitgaat. Of een Jipea kostuum van de Asmat uit Nieuw Guinea gedragen bij een ritueel waarbij weeskinderen nieuwe ouders krijgen toegewezen.


Jipae kostuum van de Asmat, Papoea Nieuw Guinea